Chlapi v kuchyni - 9.A
pracovní činnosti, vaření, kuchyně světa, recepty pro všechny
Chlapi v kuchyni
V rámci pracovních činností užíváme kuchyňku naší školy. V tomto pololetí jsme procestovali kuchyně světa, navštívili jednotlivé kontinenty, vždy jsme vybrali jeden typický pokrm a ten jsme společnými silami vytvořili. Z Evropy nás oslovila italská pizza (ta se nám podařila), z Asie jsme vybrali kuřecí nudličky se zeleninou a jako přílohu jsme měli rýži a rýžové nudle.( Pravda, ne vše se vždy povede:-) Z americké kuchyně jsme si připravili hovězí burgery a tortillu s hovězím masem a zeleninovou směsí.
Po více či méně úspěšných pokrmech jsme tentokrát zavítali do oblasti severní Afriky. Výběr padl na pokrm s názvem Shakshuka (někdy též nazýváno africké lečo), které jsme doplnili o kuřecí maso. Vařili jsme ve dvou skupinkách, a přestože jsme se k tomuto pokrmu stavěli původně trochu skepticky, povedl se nám asi nejlépe.Také jsme si na něm na závěr velice pochutnali. Pokud byste to také chtěli zkusit, přikládáme recept.
Shakshuka
Co potřebujete: ( cca 4 porce)
- 4 vejce
- 1 kuřecí prso
- 4 zralá rajčata (popř. rajský protlak)
- půl červené papriky
- půl zelené papriky
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- olivový olej
- kajenský pepř
- sladká paprika
- kmín
- sůl
- bylinky na posypání (petržel nebo koriandr)
- podle potřeby také citrónovou šťávu a cukr
Jak na to:
- Nejprve si nakrájejte veškerou zeleninu – cibuli nadrobno, papriku a rajčata na drobné kostky. Česnek nasekejte nebo propasírujte. Kuřecí maso nakrájejte na malé nudličky.
- Rozpalte si pánev s vyšším okrajem a na olivovém oleji osmahněte cibuli. Poté přidejte na drobné kostičky nakrájenou červenou i zelenou papriku a kuřecí maso a opékejte, dokud paprika a kuřecí maso nezměknou.
- Přidejte nasekaný česnek a nechte jej rozvonět. Nyní přidejte také kajenský pepř (cca půl lžičky), papriku a kmín, několikrát promíchejte a pak přidejte nasekaná rajčata. Pokud jsou rajčata spíš tvrdší, přidejte také cca 2 lžíce pasírovaných rajčat.
- Stáhněte oheň na mírný plamen a nechte směs alespoň 20 minut pomalu dusit za občasného promíchání.
- Směs poté ochutnejte a podle vlastních preferencí dosolte a dochuťte. Pokud jsou rajčata málo výrazná, je možné přidat trošku cukru a citrónové šťávy. Směs by měla být cítit především rajčaty, být příjemně ostrá a vonět česnekem a kořením.
- Jakmile máte směs dochucenou, vytvořte ve směsi 4 důlky, do kterých opatrně rozklepnete vajíčka. Nechte směs cca 10 minut vařit. Bílky by se měly během této doby propéct, zatímco žloutek zůstane jasně žlutý a tekutý.
- Před servírováním posypte bylinkami – většinou se používá čerstvá petržel nebo koriandr.
- Servírujte přímo na pánvi, odkud si každý velkou lžící nabere vajíčko i se směsí. Servírujte s čerstvým chlebem, který můžete namáčet do omáčky.
Příště nás čeká Austrálie.
Zdraví kuchtíci z 9.A